Monicas protokoll från föräldramötet

Föräldramöte 10 november 2008


Malin inledde mötet och hälsade alla välkomna. Björn Dahlén från Stahre Akademin (Stahre International Academy of Football) presenterade sig och Alexander Wiklund, de båda tränar barnen tillsammans med João Manuel Garcia da Silva. Även Mike Lindström och Janne Stahre kommer att delta i träningarna vid olika tillfällen. Alexander går för närvarande på Rudbecks gymnasium och spelar i Rotebro, han är också deltagare i Stahre Akademin. Björn presenterade företaget och dess idé, de jobbar med eleverna i 3-årsperioder och fokuserar på individuell utveckling. Tränarna tycker att det fungerar väldigt bra på Norrviken med stort intresse och hög närvaro från barnen, framsteg syns redan. Framför allt jobbar de med teknik men även med den sociala delen inom fotbollen, t ex hur man uppför sig inom laget, mot domare, motståndare och liknande. Nu under hösten jobbar de i stora grupper för att se hur barnen utvecklas.


Det finns en individuell plan för varje spelare som kommer att följas upp med enskilda samtal med varje spelare innan jullovet, den individuella planen kommer sedan att skickas hem också. Under hösten har de också haft förmånen att få ha en amerikansk proffsspelare som tränare några gånger, då har all träning skett på engelska och det har gått alldeles utmärkt. De första två åren är det framför allt teknik som de koncentrerar sig på, från 8 - 9 blir det mer försvar, anfall och så vidare. Nu gäller det att nöta in tekniken. Som enda skola som de samarbetar med har de också specialträning för målvakter 1 gång i veckan.


Om någon inte kan delta i träningen ska de i alla fall komma ner och lämna en lapp från föräldrarna, på så sätt vet tränarna att det inte hänt något på vägen till träningen. Viktigt att man inte bara uteblir utan meddelar frånvaro. Nu när det är kallt kan man få gå tillbaka till skolan istället för att stå och frysa vid fotbollsplanen, vid varmare väder är det bra om man i alla fall tittar på och ser vad de gör på träningen. Om man av någon anledning känner sig helt slut och inte orkar delta är det bättre att säga ifrån och vara ärlig än att bara utebli, ibland kan det bli för mycket i perioder med träningar, matcher och skolarbete. Däremot är det inte farligt att träna mycket rent fysiskt i den här åldern bara man äter ordenligt, är fysiskt frisk och sover tillräckligt men ibland kan man vara slutkörd rent psykiskt och behöva ta en paus. Ärlighet uppskattas från tränarna.


Undersökningar har också visat att barn som får idrotta på morgonen och ätit en ordenlig frukost presterar bättre under skoldagen.


Tränarna påpekade att det slarvas med frukosten! De märker det direkt. De har tidigare pratat med barnen om vikten av en ordentlig frukost innan träningen men vill uppmana föräldrarna att också ta upp frågan hemma. En annan viktig fråga för att orka med träning och skola är att sova ordentligt. De kommer också att under teoripassen som kommer under vinterperioden att ta upp kostens betydelse.


Sen besvarade Björn frågor som kommit in i förväg från föräldrar.


1. När utformas de egna målen?

Som han tidigare beskrivit så är de individuella målen redan satta och kommer att utvärderas i samtal med barnen innan jullovet.


2. När påbörjas teoriutbildningen?

Teoriutbildning pågår kontinuerligt men kommer att bedrivas inomhus vid kall väderlek på onsdagar.


3. Önskemål finns om 1 teoridag och 2 träningar/vecka.

Planerna ska utnyttjas så mycket som möjligt och teori blandas med praktik. Det är en fantastisk möjlighet att få ha utomhusträning, teori hinns med ändå.


4. Medan andra vill ha 3 träningar i veckan då man valde utbildningen för att det var tre dagar fotboll/vecka

Se svar ovan.


5. Fotbollsteori, dvs taktik, spelsystem

Kommer framför allt senare, just nu nöts tekniken in men självklart ingår även dessa delar lite redan nu.


6. Träningslära; hur man ska träna, vad ska man träna och varför etc

På teorin på onsdagar kommer det att ingå samt vad som görs och gås igenom på varje träning.


7. Kostlära, vad ska man äta etc

Se ovan och vädjan till föräldrarna om att se till att barnen äter frukost. För att orka träna är det viktigt att äta bra och det tar de upp med barnen kontinuerligt.


8. Diskutera fotboll på engelska, göra arbeten på engelska t ex hur fotbollen fungerar på olika ställen i världen

Det ligger mer på skolan att ge språkundervisning. Däremot finns det ibland möjlighet att få ett proffs som deltar i undervisningen och då sker den på engelska.


9. Läsa på fotbollshemsidor och göra redovisningsarbeten etc

Kommer framöver.


10. Lära sig att planera t ex en fotbollscup

Det är en typisk klubbfråga och ingenting för individuell träning på skolnivå. Ta gärna upp det med klubben om intresse finns.


11. Hitta en "kompisklubb/klass" utomlands som man kommunicerar med på t ex engelska och kanske planerar att träffa framöver

Kan diskuteras på teorilektionerna.


12. Individuell teknikträning

Det är något de arbetar med vid varje träningstillfälle. De individuella planerna kommer att skickas hem efter de samtal som kommer att genomföras med eleverna innan jul.


13. Inslag av inomhusträning typ Sambafotboll - det ger ett stort tekniskt försprång

Inomhus kommer Futsal-bollar att användas blandat med vanliga bollar.


14. Stretching

Hittills har det skett mer sporadiskt men efter höstlovet sker det varje måndag och leds av en av ledarna. De går igenom del för del och lär dem hur de ska stretcha. Det är skadeförebyggande.


15. Hur förebygger man skador i fotbollen? Samt 16. Hur beter man sig vid stukning av fötter t ex - akut omhändertagande?

Kommer att gås igenom på teorin. Mike är specialutbildad och kommer att hålla i vissa lektioner. Alla övningar - styrka - sker med boll. Rent fysiskt är det skillnad på pojkar och flickor och det är tränarna medvetna om och att det behövs olika insatser.


Andra saker som togs upp under mötet.


Så länge vädret tillåter kommer de att vara ute så mycket som möjligt men det är bra om barnen har med sig kläder för både utomhus- och inomhusaktiviteter, det gäller framför allt skor (vanliga innegymnastikskor går utmärkt). Eftersom 7:orna är så många kommer de att delas upp vid inomhusträning, en del har träning och en del har praktiska uppgifter. Alla inomhusträningar kommer att vara i gymnastiksalen på skolan.


Duscharna har krånglar, det luktar illa. Nu har avloppet luftats men det verkar inte ha hjälpt, de håller i alla fall på och undersöker saken. Pojkarna har tydligen haft väldigt kallt vatten och Björn kollar om det går att öppna ett annat omklädningsrum åt dem så det fungerar att duscha efter träningen. På måndagar kan de duscha i skolan om de vill.


Rehabiliteringsträning vid skador kan ske inomhus på måndagar.


Tränarna avslutade med att säga att de är jättenöjda med eleverna på Norrviken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0